“Mag ik eventjes mijn ogen sluiten?”

Haastend naar het huis waar ik bijles moest geven, struikelde ik over een losliggende stoeptegel. Opmerkelijk genoeg had ik geen open wond, maar wel een pijnlijke knie.

Half strompelend kwam ik aan bij het huis, waar mijn bijles-leerling opendeed met de slaap nog in de ogen. Het was zaterdagmiddag 14:00 uur en de zon scheen volop, maar de felle stralen van de zon leken nog niet goed in te werken op de leerling die ik moest helpen met het vak Nederlands.

“Sorry, kom net pas uit bed. Was vergeten dat je langs zou komen”, hoorde ik uit de geeuwende mond komen. “Geeft niet”, zei ik, “ik ken het.” Met de pyjama nog aan vroeg de leerling mij of ik eventjes wilde wachten zodat er kon worden omgekleed. Moest ik dit van het uur afhalen of moest ik het uur pas laten ingaan wanneer we echt aan de les begonnen? Ik koos voor het laatste en wachtte tien minuten. Toen we aan de les begonnen, viel het me op dat de leerling niks opnam van mijn geklets over het naamwoordelijk gezegde. “Wakker blijven!”, riep ik hard.
“Sorry”, kreeg ik te horen. “Ik ben gewoon zo ontzettend moe. Mijn ogen kunnen niet open blijven. Wil je dit alsjeblieft niet tegen mijn moeder zeggen?”. Ik schraapte mijn keel en besefte dat we al een half uur verder waren. “Is goed. Ik zeg niets. Gelukkig heb ik alles opgeschreven, zodat je niet voor niets bijles hebt gekregen vandaag.” Mijn leerling glimlachte en vroeg nog iets: “Mag ik dan nu eventjes mijn ogen sluiten? Voor vijf minuten maar!”.

In mijn carrière van bijles geven, was dit de eerste keer dat er aan mij gevraagd werd of de leerling even kon slapen. Eerst wilde ik met een strenge ‘nee’ antwoorden, maar de slaperige ogen van het kind overtroffen mijn strenge aanpak. “Is goed. Ik werk wel eventjes verder aan wat oefenzinnen die jij over vijf minuten moet maken.”

Wat moet je als bijles-student doen wanneer je een leerling hebt die ontzettend uitgeput is? Stoppen met de bijles, het meedelen aan een van de ouders/verzorgers of even meewerken met de leerling en toegeven aan zijn of haar slaap? Wanneer jij als bijles-student een slaperige leerling hebt, kies er dan voor waar jij het beste bij voelt en wat het beste is voor de leerling. Kies je voor de pauze of wil je het liever meedelen aan de ouders/verzorgers? De bal ligt bij jou.

DiplomaNu: een goede investering voor de toekomst.

Oordeel van onze klanten
[Gemiddeld: 5]