Een korte crop-top, korte rokjes of korte broeken; op het Stanislas College in Delft zijn ze niet echt fan van de huidige mode. Onlangs is er in een brief aan alle ouders en leerlingen meegedeeld dat het beeld, van schaarsgeklede leerlingen, niet gepast is binnen de muren van de middelbare school.

Iedere school heeft bepaalde regels en inderdaad moet de nadruk worden gelegd op het onderwijs en niet op het feit dat de school een soort modeshow is; maar is het de taak van  een school om die regels op te dragen en een leerling naar huis sturen vanwege zijn of haar kleding? Wordt de oorspronkelijke taak van de school de leerling dan niet ontnomen?

 

Seksistisch
De nadruk van de kledingvoorschriften wordt vooral gelegd bij de kleding van de vrouwelijke leerlingen; de mini-rokjes, de naveltruitjes of de te korte broeken worden. Dit wordt niet nadrukkelijk vermeld in de brief van de school, maar vaak zijn het de vrouwelijke klasgenoten die de verscheidene kledingstukken dragen.
Getuigt dit dan niet van seksisme naar de vrouwelijke leerlingen toe? Waarom mogen hun mannelijke klasgenoten wel met een korte broek, blote armen of hoofddeksels de klas in, maar moeten de meisjes zich “fatsoenlijker” kleden.
Om dit soort seksistische scheiding te voorkomen zou de middelbare school de richtlijnen ook moeten aanpassen voor de jongens of de kledingvoorschriften gewoon in zijn geheel laten vallen. De gelijkheid komt door deze regeling van het Stanislas college erg onder druk te staan.
Dresscode ter discussie 
In de Verenigde Staten is de “dresscode” vaak ter discussie gekomen in vele nieuws artikelen; meisjes die van school werden gestuurd omdat hun BH-band zichtbaar was, hun rok niet voldeed aan de juiste lengte of omdat de schouders te zichtbaar waren.
Dit allemaal omdat de meisjes in kwestie te “uitdagend” gekleed zouden zijn geweest voor de mannelijke klasgenoten en dat zij daarom werden gevraagd om naar huis te gaan zodat zij zich konden omkleden en daarna weer de klas in mochten.
Hoe ver zou het Stanislas college in Delft gaan met de regels? Mogen BH-bandjes wel worden gezien of moeten de meisjes zich dan ook omkleden? Wil het Stanislas een soort van aangepast schooluniform creëren voor de, voornamelijk vrouwelijke, leerlingen?
Schooluniform 
In heel wat landen over de wereld dragen scholieren een schooluniform; dit om ten eerste te voorkomen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen arme en rijke leerlingen, maar ook zodat er een algemeen kledingvoorschrift is dat gelijk is voor iedere leerling ongeacht het geslacht.

Een discussie over het invoeren van het schooluniform in Nederland komt regelmatig voor. Zo zeggen de voorstanders dat ze het schooluniform een goed idee vinden zodat de leerlingen niet worden gepest om hun kleding, er geen onderscheid wordt gemaakt tussen arm of rijk en de saamhorigheid in de school zo wordt versterkt. Tegenstanders van het schooluniform vinden het idee niks omdat ze het idee ouderwets vinden en dat zo de vrijheid van de leerlingen erg wordt ingeperkt.

 

Al komt die verplichting voor het uniform in Nederland er vast niet, toch denkt er een school anders over; voor de Bizzie Kids Basic in Almere is het beeld van een uniform heel normaal; daar gaan leerlingen in hun rode kloffie naar de particuliere basisschool en genieten daar van passend tweetalig onderwijs; al is hun doelstelling gelijkheid, het prijskaartje voor één leerling per maand liegt er niet om; de school is niet echt weggelegd voor iedereen.
Wij bij DiplomaNu begrijpen de intenties van het Stanislas college, maar vinden dat de uitvoering niet goed uit de verf is gekomen. Wij hopen dat zij hier in de toekomst op terugkomen en meer duidelijkheid verschaffen over de voorschriften en die dan ook zullen betrekken op de mannelijke leerlingen van de school.
Oordeel van onze klanten
[Gemiddeld: 5]