Tips van een bijles-student

Als bijles-student krijg je soms vragen van bijles-leerlingen die verre van gerelateerd zijn aan de bijles. Van vragen over tv-series tot aan vragen over jouw eigen ouders. Dit leidt vaak genoeg tot een grappig en leuk moment, maar wat als er een vraag valt over de recente terreurdaden? Wat doe je dan als bijles-student?
Zelf viel er onlangs zo een soort vraag bij mij en ik schrok. Mijn bijles-leerling vroeg: “Kan ik ook dood gaan door een terrorist?”. Nadat die vraag werd gesteld, meldde ik dat wij verder moesten met de rekensommen. Later vroeg de bijles-leerling mij dezelfde vraag. Hoe moeilijk het ook was, besloot ik toch antwoord te geven om zo mijn bijles-leerling te kalmeren.

Alleen hoe doe je dat?
Hieronder volgen enkele tips die jou als bijles-student hopelijk verder zullen helpen.
Laat de bijles-leerling vertellen over wat hij/zij heeft mee gekregen
Wanneer jouw leerling een vraag stelt, zit de leerling ergens mee en heeft hij/zij iets meegekregen van het laatste nieuws. Vraag aan jouw leerling wat hij/zij hierover weet en laat ze hierover hun hart luchten. Ze voelen zich op hun gemak bij jou en vertrouwen jou met hun gedachtes.
Vraag aan jouw bijles-leerling of hij/zij het hier al met hun ouders/verzorgers over hebben gesproken
Als bijles-student wil je niet het gezag van de ouders/verzorgers ondermijnen, maar alleen maar voortborduren op wat zij verteld hebben aan hun kind. Vraag aan de bijles-leerling of zij iets hebben vernomen van hun ouders/verzorgers. Wanneer dit niet het geval is, staak dan het gesprek en vertel de leerling dat ze het eerst met hen moeten overleggen.
Kalmeer jouw bijles-leerling
Vaak piekert de leerling over één bepaalde gebeurtenis waar ze heel erg mee zitten. Vertel hen dat die ene gebeurtenis, hoe verschrikkelijk het ook was, voorbij is en niet terug zal komen. Leg tevens uit dat er door overheden heel veel gedaan wordt om ons en de rest van de bevolking te beschermen; dit brengt de leerling een gevoel van veiligheid.
Praat over positieve gebeurtenissen
Begin na het zwaar beladen gesprek met de bijles-leerling over een leuke gebeurtenis die in de nabije toekomst zal plaatsvinden. Zoals een schoolvakantie, een feestdag of het lekkere weer dat in aantocht is. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar zo sluit je het voorgaande gesprek af en maak je als bijles-student duidelijk dat er naast de vele nare gebeurtenissen ook vele positieve dingen gebeuren.
Wij, bij DiplomaNu, hopen dat jullie met deze handige tips uit de praktijk verder zijn geholpen.
Oordeel van onze klanten
[Gemiddeld: 5]