De examens zijn in volle gang en ook voor de leerlingen in de andere leerjaren komt er een drukke tijd aan met proefwerkweken, schoolonderzoeken en allerlei werkstukken of verslagen.  Al dat schoolwerk kost heel veel tijd. Vraag je je wel eens af waar je het allemaal voor doet, of weet je het al?

Hopelijk haal je na al die jaren hard werken eindelijk je diploma. Reden voor een feestje! Toch is dat papiertje niet de uiteindelijke reden waarom je alles doet. Een diploma helpt jou om je dromen uit te laten komen. Weet jij al wat je met je diploma wilt doen? Ga je een vervolgopleiding doen, werken of misschien een combinatie van allebei? Ben jij er al uit? Nee? Dat is helemaal niet gek. Heel veel scholieren weten dit nog niet.

Er zijn wel allerlei manieren om je te helpen. Je kunt natuurlijk praten met je ouders, vrienden/vriendinnen, je decaan of mentor op school. Ook zijn er verschillende soorten beroepskeuzetesten online te vinden die je (vaak gratis) kunt invullen.

Stel jezelf eens de volgende drie vragen om erachter te komen wat jij leuk vindt en wat bij jou zou kunnen passen:

  1. Wat zijn je lievelingsvakken op school en waarom?

Wat vind je zo leuk aan die schoolvakken? Spreekt de stof je bijvoorbeeld aan, heb je een leuke leraar of haal je heel hoge cijfers?

  1. Waar ben je goed in?

Naast al die leerstof heb ook allerlei andere handige vaardigheden geleerd op school, maar zeker ook in je vrije tijd. Waar ben jij goed in? Kun je bijvoorbeeld goed luisteren, ben je goed in puzzels, ben je sociaal, creatief, sportief of misschien handig met computers? Alles telt mee!

  1. Waar word je gelukkig van?

Wat maakt jou blij? Dit is een heel persoonlijke vraag. Vaak vind je dingen leuk waar je goed in bent en andersom, maar dat hoeft niet. Probeer je zoveel mogelijk momenten te herinneren waarop je je heel goed voelde en kijk of je nog weet waarom dat zo was.

Het duurt nog even tot het eindelijk ‘later’ is en je dromen uit gaan komen, maar nu is het moment om te dromen. Wat is jouw droom?

DiplomaNu helpt jou graag bij jouw schoolwerk, de eerste stap naar een diploma en het uitkomen van dromen!

Oordeel van onze klanten
[Gemiddeld: 0]