Géén chips, géén broodjes kroket en absoluut géén blikjes cola; vanaf 2017 moeten alle schoolkantines in Nederland 100% voldoen aan de gezonde richtlijnen volgens het Voedingscentrum.

Jongeren verdienen een veilige leeromgeving, waar gezonde gewoontes gestimuleerd worden”, aldus het Voedingscentrum op de website. Het Voedingscentrum lijkt hierbij alleen te vergeten dat jongeren ook hun eigen keuzes maken ondanks de stimulans van de school/ouders of de gezonde voedingsmiddelen die in hun zicht staan.

Schoolkantine Schaal
Door middel van het uitdelen van de zogeheten ‘Schoolkantine Schaal’ wil het Voedingscentrum scholen stimuleren om de voeding binnen de schoolkantines te veranderen. De schaal wordt uitgereikt aan scholen die voldoen aan regels.

Enkele voorbeelden van de regels zijn:
– Water moet worden gepromoot vanuit de school
– Er moet fruit en/of groente worden aangeboden door de school
– De gezonde keuzes moeten op opvallende plaatsen worden gestald
De scholen die zich aanmelden én voldoen aan de richtlijnen maken kans op een zilveren of gouden ‘Schoolkantine Schaal’. Zilver voor de scholen die aan een deel van de regels voldoen en goud voor de scholen die volledig aan de regels voldoen. Verdere richtlijnen zijn te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Ongezonde snacks blijven tóch op het menu
Er wordt weliswaar gepleit voor een gezonde schoolkantine, maar bepaalde ongezonde lekkernijen zijn een uitzondering; een stroopwafel, een zakje chips of een roomijsje zijn niet volledig verbannen uit de handen van de leerlingen, want eenmaal per week mogen scholen die ongezondere varianten aanbieden. Dit lijkt tegenstrijdig met het plan van het Voedingscentrum, maar wanneer de gezondere keuzes meer worden gepromoot, is deze wekelijkse keuze verantwoord.

Heeft dit allemaal zin?
Het aanbieden van gezond voedsel en ongezonde varianten op de achtergrond schuiven, heeft hoogstwaarschijnlijk veel zin totdat leerlingen lak zullen hebben aan de regels en hun vette hap buiten de poorten van de school gaan halen.

De scholen tonen door middel van dit plan wel aan dat zij denken aan de gezondheid van hun leerlingen en hieraan willen werken; of de leerlingen hiernaar luisteren zal later pas blijken. De school zet zich in ieder geval wél in.

Wij, bij DiplomaNu, staan achter het plan van het Voedingscentrum en applaudisseren scholen die hieraan meewerken zodat er een gezondere schoolkantine wordt gecreëerd. Nederlandse scholen laten hiermee zien dat ze investeren in een gezondere toekomst voor hun leerlingen.

Oordeel van onze klanten
[Gemiddeld: 5]